Бъдещият премиер на Косово иска военни репарации от Сърбия

Албин Курти обаче готов да отмени митата за сръбските стоки
Обновена: 7 окт 2019 14:42 | 7 окт 2019 14:31, Елка Василева
21
Бъдещият премиер на Косово иска военни репарации от Сърбия
Снимка: БТА

Лидерът на косовското движение Самоопределение Албин Курти, чиято партия спечели най-много гласове на изборите в неделя, заяви в интервю за виенския в. "Стандарт", че ще отмени митата за сръбски стоки, но ще поиска военни репарации от Сърбия, предаде Танюг.

В интервюто, дадено преди изборите, Курти каза, че ако стане премиер, още през първата седмица от мандата си ще започне диалог с косовските сърби, какъвто нито един премиер досега не е водил,.

"През първия месец освен това трябва да видим докъде сме стигнали след 33 споразумения, които сме сключили досега с Белград. А след това ще се радвам на среща с върховния представител на ЕС Жозеп Борел. Все ми е едно, че е от Испания, която не признава Косово", каза Курти. Той добави, че не е доволен от предшественичката на Борел Федерика Могерини, макар че тя беше от страна, признаваща Косово.

На въпрос дали, ако стане премиер, ще представлява и косовските сърби, Курти отговори: "Разбира се. Вярвам, че ще има сърби, които ще помислят дали не правя това по-добре от /сръбския президент Александър/ Вучич."

Още по темата

По отношение на митата Курти каза, че това не е негова политика и смята да ги замени на принципа на реципрочността. Белград, например, трябва да приеме косовските регистрационни номера и документи, на които пише "Република Косово". Той посочи също, че желае изясняване на съдбата на изчезналите по време на конфликта в Косово независимо от тяхната националност и смята, че трябва да се формират съвместни екипи от сръбски, косовски и международни експерти, които да анализират масовите гробове.

Курти смята също така, че Сърбия дължи на Косово военни репарации, пенсионен фонд и 1200 артефакта от косовската култура, пише БТА.

На твърдение на "Стандарт", че Сърбия желае някакъв вид компенсации за признаването на Косово и това може да бъде Съюз на сръбските общини, Курти припомни, че тази възможност беше отхвърлена от косовския Конституционен съд и против това решение "не протестира нито един сърбин в Косово, а само Белград". "Трябва да питаме сърбите в Косово какво желаят. Белград не може да говори от тяхно име", каза още Курти.

Говорейки за себе си, той каза, че е албанец по националност и че Албания и Косово са две държави, но една нация - като двете Германии, но не и като Германия и Австрия.

Попитан дали все още е за Велика Албания, той каза, че хората трябва да гласуват за това на референдум.

"Референдум обаче не е позволен. Затова ще спазвам конституцията, докато един ден не получим възможност да променим това по мирен и демократичен начин. А това няма да стане скоро", обясни Курти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
0
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
Да живеее Велика Сърбия,само че къде е бъл.войска само конфликти около границите,емигранти също но нашите войски ги нема уволнение..Каракачанов???
15
6
 
8
 
! Отговори
српски мачо преди 4 години
че ти ги платим с олово албанска мишено
14
8
 
17
 
! Отговори
Ramush haradinaj преди 4 години
Сърбия вече нищо не може да направи само да стои от страни и да гледа а и защо я защитатавате не помните ли че ние е нападала няколко пъти а западните покрайнини
13
1
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Какво се опитва да каже Алабалин Пенисти?
12
1
 
5
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Тръмп ще им каже къде да бягат когато реши да събаря паметниците на Клинтън и Олбрайт
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До zeusнай-голямата американска база е в Германия - Рамщайн. Но карай - пиши си лъжите. Военна база Бондстийл - 7 000 души. Рамщайн - 50 000 души.
10
3
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Да не стане с албанските приятели на САЩ, както с кюрдските приятели на САЩ. Последните бяха ритуално дадени на Турция да прави с тях каквото пожелае.
9
3
 
16
 
! Отговори
тези са язва преди 4 години
в центъра на балканите, а мястото на Тачи най-големия наркотрафикант и военопрестъпник е в Хага.
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този Курти да не вземе да получи един четвъртит в отговор на смелите си твърдения.Ако Албания и Косово тръгнат да се обединяват, нова война на балканите не ни мърда.Американците уж са за Косово, използват го за транзитно летище за дрогата от Афганистан...но никак не е ясно дали Тръм ще устиска, ако руснаците му скръцнат със зъби....както днес клекна на турците и предаде своите съюьници кюрдите.
7
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбия е Албания. Всичко срещу Сърбията е добро за света.
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Великобритания напуска Великоевропейския съюз, ще приемем Великоалбания за нов член.
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По злоба, отмъстителност и бруталност, албанците са на едно ниво с нигерийци, турци и араби.Такива хора нямат място в цивилизацията ни.
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не всички терористи са албанци, но всички албанци са терористи.Както и наркотрафиканти, търговци на жени и човешки органи, оръжие от Босна.Албанските банди в Европа са навсякъде и са едни от най-бруталните и опасните.И това е публична тайна.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3и Курц...
2
8
 
28
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Да не забравяме как почна конфликта в Косово: косовските главорези взеха някой лев от САЩ и почнаха да избиват сърбите. Не случайно най-голямата база на САЩ в Европа сега е в Косово.
1
5
 
24
 
! Отговори
Дедовия преди 4 години
Най-много да ми вземе дедовия от Сърбия.